İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

İstanbul Öğretmen Akademileri Sunuş

İstanbul Öğretmen Akademileri Sunuş

SUNUŞ

 Güncel eğitim tartışmalarında iki ana eksen üzerinden yürüyor: müfredat ve öğretmen yetiştirme. Bu meseleler tartışılırken öğretmenlerle ilgili konuşuluyordu ama onlar ise çok fedakarca çalışıyorlardı. Halbuki bu konuda bir sıkıntı varsa bu sorun bizimdi; siyaset, bürokrasi; eğitim yönetimi. Çünkü eğitim sistemlerinin merkezinde öğrenci vardır ama sistemi yürütenlerin merkezinde ise öğretmenler olmalıdır. Dolayısıyle bütün sistem öğretmene yardımcı olacak şekilde tasarlanmalıdır. Bunu yapamaz isek siyaset olarak, medya olarak, bürokrasi olarak şikayet etme hakkımızın olamayacağını düşünüyoruz.

Tam da bu noktada Eğitim Fakülteleri için reform konuşuluyordu ayrıca hükümet programında öğretmen akademisi de vardı. Bir ufuk çizilmiş, bir yol gösterilmişti. Öte yandan herşeyi Bakanlıktan beklememek de gerekiyordu. Bakanlık ortaya bir ufuk(vizyon) koyar, icraata da yani bize de bunu desteklemek, bir tarafından tutmak düşerdi.

Böylece kendimize sorduk bahsi geçen bu iki meselenin; müfredat ve öğretmen yetiştirme meselelerinin pratiğe yansıması noktasında neler yapabiliriz? Müfredat tartışması kazanımlar üzerinden, öğretmen meselesi de yetiştirme üzerinden yapılıyordu. Biz bu iki meselenin de yöntem üzerinden tartışılmasının doğru olacağını düşündük.

 Meseleyi yeniden düşündüğümüzde geldiğimiz noktada:

   1. Yöntem

   2. Bakış açısı

   3. Sivilleşme

   4. Teori-pratik buluşması

   5. Gönüllülük üzerinden yürümeye karar verdik.

Nasıl ki Son Osmanlı çağlarında ve Cumhuriyetimizin kuruluş yıllarında, Yahya Kemal, Reşat Nuri, Mahir İz gibi bu milletin en büyük değerleri yani işin erbabı öğrenci karşısına çıkmış ve onların zihin ve yüreklerine dokunabilmişse, bugün de böylesine büyük şahsiyetler en azından çocuklarımızı yetiştiren öğretmenlerimize bu iklimi yaşatsınlar.

Bütün sistemi dönüştürmek gibi bir iddiamız yok elbette. Ancak en azından mütevazı bir yol açmayı umuyor, bir başlangıç yapmaya niyetleniyoruz. Bunun için bu yıl ilk adım olarak Bilim, Sanat, Lisan, Edebiyat ve Müzük Akademilerini 5 Kasım itibarı ile hayata geçirmiş olduk. Ayrıca Bilim Akademisi altında; Türk İslam Bilimi ve Düşüncesi, Sosyal Bilimler ve Bilim Olimpiyatları Enstitüleri bulunmaktadır.

Nisan Ayının sonuna kadar devam edecek İstanbul Öğretmen akademileri için bundan sonraki hedefimiz bir sonraki yıl büyüyerek devam etmektir.

Bu çalışmada bizi destekleyen Bakanımız Sayın İsmet Yılmaz’a ve Valimiz Sayın Vasip Şahin’e, Müsteşarımız Sayın Yusuf Tekin’e, İstanbul Üniversitesi rektörü Sayın Mahmut Ak’a, Genel Müdürümüz Sayın Semih Aktekin’e, Kültür ve Turizm İl Müdürü Nedret Apaydın’a mesai arkadaşlarıma ve emeği geçen herkese teşekkür ediyor, İstanbul Öğretmen Akademilerinin hayırlı olmasını diliyorum.

 

 

 Ömer Faruk YELKENCİ

Milli Eğitim Müdürü

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.