İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

İSTANBUL AKADEMİ DERGİSİNİN TANITIM PROGRAMI

İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğü bünyesinde, İstanbul Öğretmen Akademileri tarafından yayınlanan İstanbul Akademi dergisinin 5. Sayısı Yunus Emre temasıyla yayınlandı.
İSTANBUL AKADEMİ DERGİSİNİN TANITIM PROGRAMI

"Bizim Yunus" adıyla yayımlanan derginin İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğü binasında tanıtım programı yapıldı. Programa yazılı ve görsel basın da ilgi gösterdi.

2021 yılı Türk dili ve kültürünün önemli isimlerinden Yunus Emre'nin vefatının 700. yıl dönümü olması sebebiyle UNESCO tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alınmış, Cumhurbaşkanlığı tarafından da "Yunus Emre ve Türkçe Yılı" ilan edilmişti.

Bu doğrultuda hazırlanan derginin tanıtım programı, kültür ve sanat dünyasından birçok ismin katılımıyla İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünde gerçekleştirildi.

Programa İstanbul İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı, dergide yazı kaleme alan öğretmen şairler ve yazarlar ve Millî Eğitim Müdürlüğü personeli katıldı.

 

Yunus Emre, Türkçe ve Anadolu irfanı

 

Programda konuşan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı, Öğretmen Akademilerinin öğretmenlerin mesleki gelişimine katkı sağladığına işaret ederek, bu kapsamda yayın faaliyetleri içerisinde hazırladıkları İstanbul Akademi dergisine katkı sunan tüm öğretmenlere teşekkür etti.

İl Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı, Yunus Emre'nin Türkçemiz ve Anadolu irfanı üzerindeki güçlü etkisinden bahsederek İstanbul Akademisi dergisinin 2021 yılına "Bizim Yunus" özel sayısı ile bu büyük ozanı selamlayarak veda etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Yazıcı, derginin 5. sayısında Yunus Emre'yi ele alırken, 3. sayısında ise Mehmet Akif Ersoy'u tema olarak belirlediklerini belirterek, "Özellikle bizi biz yapan değerlerimizi geçmişten geleceğe taşıyan, gençlerimize örnek olabilecek çok önemli şahsiyetleri de merkeze almaya çalıştık." dedi.

 

Dergide yazan yazarların hepsi öğretmen

 

İstanbul Akademi dergisinin "Bizim Yunus" sayısında kendisi ile röportaj yapıldıktan kısa bir süre sonra, dergi henüz basım aşamasındayken vefat eden Türkiye'nin değerli felsefecilerinden Prof. Dr. Teoman Duralı'ya rahmet dileyen Levent Yazıcı, Yunus Emre'nin mısralarının altını çizerek "Ölen beden imiş, âşıklar ölmez" dedi ve sözlerine şöyle devam etti: "Dergide eseri yayınlanan yazarlarımızın hepsi öğretmendi. Yararlanıcısı da öncelikle öğretmenler olacak. Biz dergiyi aynı zamanda dijital olarak hem kendi web sitemizde bütün meslektaşlarımıza duyururken, yine okullarımızın kütüphanelerine öğrencilerimize ve öğretmenlerimize bir katkı olarak sunmaya gayret ediyoruz. Tabii ki velilerimiz ve okumak isteyen herkese sunacağız. Fakat öncelikli olarak okullarımızı merkeze aldık. Bu çalışmaların içerisinde olan, her boyutuna destek olan, eser ortaya koyan, makaleleriyle, yazılarıyla değer katan bütün öğretmen yazarlarımıza da sonsuz şükran sunuyorum."

 

Öğretmenlere hizmet eden bir dergi

 

Edebiyat Akademisi Koordinatörü ve İstanbul Akademi Dergisi Yayın Yönetmeni Funda Özsoy Erdoğan ise şunları anlattı: "2020 yılının eylül ayında İstanbul Akademi dergisini yayınlamak üzere yola çıktığımızda Milli Eğitim Müdürümüze de söylediğimiz gibi amacımız, yazarları sadece öğretmenlerden oluşan ve düzenli olarak üç ayda bir yayınlanacak, içinde akademik yazılardan kültür yazılarına geniş bir yelpazesi olan bir dergi çıkarmaktı. Zira meslektaşlarımız içinde çok değerli yayınevlerinden kitapları çıkan, çok değerli edebiyat dergilerinde şiirler, öyküler ve denemeler yazan yazar öğretmenlerimiz olduğu gibi hakemli dergilerde makaleleri yayınlanan, akademik eserler ortaya koyan araştırmacı, yazar öğretmenlerimiz de vardı. İstanbul Öğretmen Akademileri olarak istedik ki bu çok değerli öğretmenlerimizin çalışmalarını İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğü bünyesinde çıkan bir dergide bir araya getirelim. Böylece aynı derginin içinde sanat ile bilimi birleştirelim istedik. Zira sanat, her zaman bilimin ilham kaynağı olmuştur."

Erdoğan, Yunus Emre özel sayısında Mustafa Tatcı, Beşir Ayvazoğlu, Prof.Dr. Teoman Duralı ve Leyla İpekçi ile yapılan röportajların yer aldığını aktararak, "Yine 2021 yılında aramızdan ayrılan, dergimizde onun Yunus üzerine bir radyo programını Hatice Hale Yurttabir'in yazıya aktardığı eğitimci, yazar Mehmet Davut Göksu'ya da Allah'tan rahmet diliyoruz. Bu sayımızda değerli şairlerimiz, Bestami Yazgan, Yusuf Dursun, Mustafa Ruhi Şirin, Özlem Tezcan, Gül Yıldız, Yunus Emre Demirbaş ve Kerim Kaplan çok değerli şiirleriyle büyük ozan Yunus Emre'ye bir selam gönderdiler." diye konuştu.

 

Mini Konser

 

Tanıtım programında mini bir müzik dinletisi de yer aldı. İlk olarak sözleri şair öğretmen Özlem Tezcan Dertsiz'e ve bestesi Müzik Akademisi Koordinatörü İlksen Kodal'a ait olan "Yunus'a Özlem" şarkısını İlksen Kodal seslendirdi. Bestesi öğretmen müzisyenlerimizden Timur Sarıca'ya ait enstrümantal bir eser eşlinde Mehmet Konuk, Yunus Emre'nin "İlim İlim Bilmektir" adlı şiirini okudu. Son olarak da sözleri Yunus Emre'ye ait "Gel Gör Beni Aşk Neyledi" adlı ilahiyi ve beraberinde bir kasideyi öğretmen sanatçı Emrecan Kuranel yorumladı.

Programımızın sonunda davetlilere bugünün anısına İstanbul Akademi dergisinin  "Bizim Yunus" özel sayısı ile beraber  Beşir Ayvazoğlu'nun  imzaladığı "Yunus Ne Hoş Demişsin" kitabı  hediye edildi.

 

10-01-202210-01-202210-01-202210-01-202210-01-202210-01-202210-01-202210-01-202210-01-2022

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.