İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

İSTANBUL AKADEMİ DERGİSİ 12. SAYISI İLE OKUYUCUYLA BULUŞTU

Kültür, sanat, edebiyat alanlarında ürünler vermeye devam eden İstanbul Akademi Dergisi 12. sayısıyla okurlarını selamladı.
İSTANBUL AKADEMİ DERGİSİ 12. SAYISI İLE OKUYUCUYLA BULUŞTU

Dergi ilk sayfalarında Hüseyin Özer'in "Aramıza Koyduğumuz Duvarların Ardı" şiiri aracılığıyla okurlarına sesleniyor. 12. sayıda Filistin topraklarında gerçekleşen soykırıma sessiz kalmayarak adaletsizlik ve zulüm karşısında onurlu bir duruş sergileyen orada mücadele eden Filistin halkına desteğini güçlü bir şekilde haykırıyor.

Dergi bu sayısında, okuyucuları Hakan Keleş'in kaleme aldığı, insan ruhunun derinliklerine dokunan "Yaşamak Ağrısı" adlı öyküsünün derinliklerine davet ediyor. Hikâye, yaşamın karmaşasına ve güzelliklerine dair bir kapı aralıyor. İlerleyen sayfalarda Bakan Yardımcımız Sayın Dr. Ömer Faruk Yelkenci'nin, Rami Kütüphanesi'nde "Öğretmen Akademileri" dersindeki hitapları yer alıyor. İstanbul Öğretmen Akademileri'nin öncüsü olan Sayın Yelkenci, dijital çağın öğretmenlik mesleği üzerindeki dönüştürücü etkilerini ele aldığı konuşmasında, akademilerin eğitime ve topluma katkı sağlama hedeflerini anlatıyor. Bu içerik eğitim alanındaki yenilikçi düşünceleri ve akademilerin misyonunu aydınlatarak ilham veriyor.

Bu sayının dosya konusunda "Yüzyılı İnşa Edenler Yüzyılı İnşa Edecekler" teması altında Cumhuriyetimizin yüzüncü yılı vesilesiyle öğretmenlik mesleğinin dününü, bugününü ve yarınını irdelemekte. Doç. Dr. Özkan Sapsağlam, öğretmenlik mesleğinin önemine dair derinlemesine bir analiz sunarken, Tahsin Yıldırım ise "Tanpınar'ın Pangaltı Ermeni Okulu Günleri" adlı çalışmasıyla, edebiyatımızın köklü isimlerinin öğretmenlik tecrübelerine ışık tutuyor. Dosyanın çarpıcı röportajı ise Dr. Berin Bayburt imzasını taşıyor. Bayburt, Dr. Tolga Topçubaşı ile gerçekleştirdiği söyleşide, "Öğretmenlik mesleği ve eğitim-öğretimin yüz yıllık panoraması ile Türkiye'nin eğitim geleceği" üzerine kapsamlı bir diyalog sunuyor.

Derginin ilerleyen sayfalarında Enes Can, "Asgari Döngü" adlı eseriyle kendine yer buluyor. Öykü, varoluşun labirentlerinde içsel bir yolculuğa çıkarıyor bizleri. Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı ise "Annem" başlıklı yazısında özlemin ve hüznün izlerini taşıyan bir üslupla vefatının ardından bir iyilik öğretmeni olan annesini anlatıyor; Bıyıklı, yoksunluklarımızı yorgunluklarımızla kaybedilmişliklerimizle harmanlayarak yüreğimize dokunuyor.

Dr. Aykut Karahan "Mehmet Âkif Ersoy ve Âşık Şenlik'te Medeniyet Kimliği Kendilik Bilincinin Fenomenolojik Dışa Vurumu" başlıklı makalesi ile aralarında on yıllar ve coğrafi farklar bulunan iki şairi, metinleri üzerinde ele alıyor. Gülhan Tuba Çelik ise çocuk edebiyatı alanında yayıncılık faaliyetleriyle öne çıkan Melike Günyüz ileyayıncılık temelinde çocuk edebiyatının ayrıntılarını ve çocuk kitaplarının içeriğini konuşuyor.

Mehmet Ali Yavuz, Lübnan ile ilgili gezi, Serdar Arslan ise yakın zamanda vizyona giren Kuru Otlar Üstüne filmi hakkındaki eleştiri yazısı ile dergiye katkıda bulunuyor.

Betül Coşkun, Tanpınar'ın klasik haline gelen Saatleri Ayarlama Enstitüsü romanı ile halen aynı adla sahnelenmeye devam eden tiyatro oyunu üzerinden bir Hayri İrdal analizi ile aramızda. Coşkun'un bu yazısı bir tiyatro eleştirisinden öte hem kitabı hem de tiyatro oyununu karşılıklı okumaya tabi tutan bir makale özelliği taşıyor. Kübra Tetik, İsmail Erdoğan'ın küratörlüğünü yaptığı Filistin, Daima! adlı sergi ile ilgili mini bir röportaj ile dergiye katkıda bulunuyor. Dergi Esin Poyraz'ın kaleme aldığı kitap tanıtım yazısıyla son buluyor. Poyraz, bu yazısında Tuba Coşkuner'in Çocuklar ve Çiçek Mezarlıkları kitabını ele alıyor.

Dergiye ulaşmak için lütfen tıklayınız.

 

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.