İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Hârezmî Eğitim Modeli Konferansı

Yeni bakış açılarıyla öğrenme heyecanını artıran Hârezmî Eğitim Modeli eğitimleri çok boyutlu bir şekilde devam ediyor.
Hârezmî Eğitim Modeli Konferansı

İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü Kongre Merkezinde düzenlenen Hârezmî Eğitim Modeli konferans ve diğer etkinliklerle devam ediyor. Etkinliğe,Talim Terbiye Kurulu Başkanımız Sayın Prof. Dr. Burhanettin Dönmez, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Bahri Şahin, Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz, Talim Terbiye Kurulu Üyesi Sayın Doç. Dr. Mustafa Otrar, İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı, akademisyenler, 58 ilden Hârezmî Eğitim Modeli uygulamasına dâhil olan İl Millî Eğitim Müdürleri, uygulama okul müdürleri ve il koordinatörleri katıldı.

Yeni Bakış Açılarına İhtiyacımız Var

TRT Radyo Çok Sesli İstanbul Gençlik korosunun İstiklal Marşı'mızı okuması ile konferans başladı. Açılışta bir konuşma yapan Talim Terbiye Kurulu Başkanımız Sayın Prof. Dr. Burhanettin Dönmez, Hârezmî Eğitim Modeli etkinlikleri çerçevesinde esas olanın farklı düşünmeyi, bakış açısını teşvik etmek olduğuna vurgu yaparak, önemli olanın bazı şeylerin söylenmesi ya da yazılması değil yapılabilmesi olduğunu söyledi.

Yeterliliğin bilgi ve beceri toplamına eşit olduğunu aktaran Burhanettin Dönmez, "Bugüne kadar maalesef bilgi yığmacı bir anlayışla devam edildi. Bu bilgi, işe dönüştürülmediğinde sonuç almamız da mümkün olmuyor. Okullarımız maalesef sanayi toplumunun okulu olmaya devam ettiler ve seri üretim, fabrikasyon, birbirine benzer insanlar ürettik. Oysa bugün artık Hârezmî ile de ifade etmeye çalıştığımız şey, farklılıkların teşvik edilmesi, farklı bakış açıları, çözümlerin üretilebilmesidir. Hiçbir öğrenci diğerinin aynısı değil, farklı yetenekleri var. Bunları ortaya çıkarmamız lazım." diye konuştu.

Burhanettin Dönmez, hiç kimsenin, "Ben sorumlu değilim." deme hakkına sahip olmadığının altını çizerek, şunları kaydetti: "Aile ile okul iş birliği yapmadığı sürece sonuç almamız mümkün değil. Üniversite ile Milli Eğitim iş birliği yapmak zorunda. Bu iş birliğimiz giderek artacak. Nerede ihtiyaç varsa orada etkili biçimde kaynakları kullanmak zorundayız. Aynı şeyleri yapıp farklı sonuçlar bekleyemeyiz. Farklılaştırmamız gerekiyor uyguladığımız programlar anlamında. Yeni bakış açılarına, farklı görebilen, düşünebilen, girişimci, üretken insanlara ihtiyacımız var."

Farklı Anlayışlar ve Öğrenme Heyecanımız

Bir çocuğun gözlerindeki kıvılcımın ileride binlerce yıldıza dönüşeceğini ifade eden İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı iseaçılış konuşmasındaEkim 2016'da İstanbul'da başlayan Hârezmî Eğitim Modelinin pilot uygulamasının 5 okulla başladığını ardından 700 okulla 58 ile yayılan bir enerjiye dönüştüğünü söyledi.

Eğitim öğretim dönemi başlangıcında Hârezmî Eğitim Modelinin birçok eğitimciye yeni anlayışla, bakış açısıyla yol haritası çizmeye devam ettiğini vurgulayan Levent Yazıcı, şöyle konuştu: "2016'da Millî Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğümüz ile Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığımızın da destekleriyle İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğümüzün üniversitelerimizle iş birliğiyle ortaya koyduğu model kendi içinde çok farklı dinamikler oluşturuyordu. Bazen modeller ve eğitim metotları yaklaşımları değişecektir, değişmek durumundadır. Günümüzdeki değişim bunu zorunlu kılmaktadır ama önemli olan zannederim daha çok yeniliklerin peşinde olmaktır. Yeni bakış açıları, modeller, farklı anlayışlar her gün öğrenme heyecanımızı ateşlemektedir. Hârezmî Eğitim Modeli de bu şekilde doğdu. Bu model birçok ilde karşılık bularak devam ediyorsa bu anlayışın bir bütünlük halinde devam etmesinde emek veren kıymetli meslektaşlarımızın çabalarından kaynaklanmaktadır."

Millî Eğitim Bakanlığı'nın yıllar içinde sürdürdüğü planlı çalışmalarına 2023 Vizyon Belgesiyle çok farklı boyut kattığına vurgu yapan LeventYazıcı, edindikleri her bilgiyle yeni birikimin öğrencilere dönük olduğunu dile getirdi. En değerli varlığımız çocuklarımızı geleceğe hazırlamak için yola çıkan modelin yaygınlaşmasına değinen Yazıcı, çalışmada emeği geçenlere teşekkür etti.

Akademik Sunumlar

Çok değerli öğretim üyelerinin değerli katkılarıyla Hârezmî Eğitim Modeli konferansı akademik sunumlarla devam etti. Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Sayın Prof.Dr. Şirin Karadeniz eylem araştırmalarıkonusunda katılımcılarla bilgilerini paylaştı. Sayın Dr. Yavuz Samur farklı disiplinlerin bir araya getirilmesinde oyunlaştırmanın önemi hakkında bilgi verdi.

Sayın Doç. Dr. Serhat Bahadır Kert ise konuşmasında bilgi işlemsel düşünme becerilerinin etkin kullanımı Hârezmî Eğitim Modelinin temelini oluşturan beş zemine dikkat çekti.

Talim ve Terbiye Kurulu Üyesi Sayın Doç. Dr. Mustafa Otrar eğitimde ölçme ve değerlendirmenin mahiyetine dair perspektif geliştirici bir sunum yaptı. Sayın Doç. Dr. Filiz Kalelioğlu bilgi işlemsel düşünme becerilerinde öğretmen eğitimi çerçevesinde öğretmenlerimizi bilgilendirdi.

Program ikinci gününde 58 ilimizden gelen okul müdürleri ve il koordinatörleri eğitimi ile devam edecek.

26-09-201926-09-201926-09-201926-09-201926-09-201926-09-201926-09-201926-09-201926-09-201926-09-2019

27-09-2019

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.