İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Fuat Sezgin ve Rönesans

2023 Vizyonu doğrultusunda hazırlanan Fuat Sezgin’in İzinde Projemiz Fatih Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi’ndeki “Fuat Sezgin ve Rönesans” konferansıyla devam etti.
Fuat Sezgin ve Rönesans

Medipol Üniversitesi’nden Uğur Polat, Fatih Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi konferans salonunda “Fuat Sezgin ve Rönesans” konulu bir konferans verdi. Öğretmenlerimizin yanı sıra 140 öğrencimizin katıldığı konferansta Polat, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in hayatını, bilime, araştırmaya ve dil öğrenmeye aşk derecesindeki bağlılığını, sabrını ve mücadele azmini çarpıcı bir dille anlattı.

Rönesans Değil Rönesanslar

Bilim tarihinde büyük dönüşümlere yol açan gelişmelere işaret ederek konuşmasına başlayan Uğur Polat, sözlerine Avrupa’da ortaya çıkan Rönesans görüşünün yanlışlığının altını çizerek devam etti.  Avrupa merkezli Rönesans anlatısının bilimleri 12. yüzyıldan 16. ve 17.yüzyıl sahnesine çıkaran birkaç yüzyıllık uzun gelişme merhalesini Avrupa’nın Yunan Bilimlerini tanıma, benimseme ve özümseme sürecinin neticesi şeklinde sunduğunu belirtti.  Oysa söz konusu anlayışın his ve temayüllerden ibaret ve gerçeklerden uzak olduğunu dile getirdi. Bilim ve kültür tarihinde Rönesans’tan değil Rönesanslardan bahsetmek gerektiğini Etienne Gilson gibi isimlerden hareketle ortaya koydu. Zira Sezgin, Fransız filozof Etienne Gilson, 1955’te Avrupa merkezli tek taraflı yaklaşımı “Profesörler Rönesans’ı”  diyerek eleştirmişti.

Polat,  Fuat Sezgin’in araştırmalarından ve etüt ettiği belgelerden hareketle 19. yüzyılda Avrupa’da ortaya çıkan hümanizm akımının temsilcileri başta olmak üzere Avrupa’nın bilim ve kalkınma yapısının Müslümanlar üzerine kurulu olduğu gerçeğinin altını çizdi.  Avrupa’da uzun süre bilim insanlarının yaptıkları araştırmalarda kullandıkları kaynakların esasını Arapçadan yapılan tercümelerin oluşturduğunu kaydetti.  İbni Sina, Cezeri, Cabir bin  Hayyan, İbni Heysem, İdrisi, Nasirüddin Tûsî  ve Biruni gibi isimlerin çalışmalarında değindi.

Bir Külliyatın Oluşumu 

Uğur Polat, bilim tarihçisi Fuat Sezgin’in 24 Ekim 1924 tarihinde Bitlis’te dünyaya gelişinden 30 Haziran 2018’de İstanbul’da vefatına değin ömrünü İslâm Bilimler Tarihi araştırmalarına adadığını ve çok kıymetli bir miras bıraktığını anlattı.  Polat, “Fuat Sezgin hoca Günde 17 saat çalışarak yarım asırdan fazla bir hayata; 100 bin cilt eser inceleme, 10 bin eser etüdü neticesinde 1500 eseri bilimler tarihine kazandırdı. O deyim yerindeyse bir arı misali gece gündüz çalışarak 18 ciltlik İslam Bilimler Tarihi külliyatını meydana getirdi.” ifadelerini kullandı.           

Konferansta Fuat Sezgin’in çok değer verdiği bir hocası Hellmut Ritter’den İslâm tarihinde matematikte dünya çapında çok değerli Müslüman bilginlerin yetiştiğini duyunca çok şaşırmasıyla başlayan süreç kronolojik bir şekilde görseller eşliğinde anlatıldı

Fuat Sezgin’in Rönesans denen yanlış bir temel üzerine kurulan Avrupa merkezci bilimler tarihinin tutumunu ciddi bir biçimde sarsmasına yol açan araştırmalarının hayatıyla eş-zamanlı bir şekilde sunulduğu konferans öğrencilerin soru ve cevaplarıyla sona erdi.

06-12-2018

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.