İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Fatih İslam Seçen Bilim ve Sanat Merkezi

Klasik kitap sanatçısı Sayın İslam Seçen'in adı Fatih Bilim ve Sanat Merkezimize verildi. 
Fatih İslam Seçen Bilim ve Sanat Merkezi

2023 Eğitim Vizyonu doğrultusunda özel yetenekli öğrencilerin eğitim aldığı Bilim ve Sanat Merkezlerimiz hem tasarım beceri atölyeleri hem de kütüphanelerle güçlendirecek. Bunun için İstanbul'un da aralarında bulunduğu Adana, Antalya, Amasya, Batman, Çorum, Gaziantep, Rize, Tokat ve Tekirdağ'da 10 Bilim ve Sanat Merkezi seçildi. Özel yetenekli öğrencilerin eğitim aldığı Bilim ve Sanat Merkezlerimizin imkânlarının artırılması için Ankara'da Millî Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk'un başkanlığında, Bakan Yardımcımız Sayın Mahmut Özer, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürümüz Sayın Ahmet Emre Bilgili ile pilot seçilen 10 ilin Millî Eğitim Müdürü ve Bilim Sanat Merkezi müdürlerinin katılımıyla bir toplantı yapıldı.

Tasarım Beceri Atölyeleri ve Kütüphaneler

Bakanımız Selçuk, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, özel yetenekli öğrenciler için hafta içi ve hafta sonu ilave eğitim programlarının uygulandığı Bilim ve Sanat Merkezlerini daha etkili hâle getirmek için çalışma yürüttüklerini ifade etti. Bilim ve Sanat Merkezlerini güçlendirmek için iki adım attıklarını bildiren Selçuk, " Bilim ve Sanat Merkezlerini hem tasarım beceri atölyeleri hem de kütüphanelerle güçlendireceğiz. Bu amaçla 10 pilot ilde 10 Bilim ve Sanat Merkezi seçtik." dedi. Bakanımız Selçuk, Bilim ve Sanat Merkezlerini tohum ekilen toprağa benzeterek, "Bu merkezleri toprak gibi düşünüyorum. Üzerine nadide tohumlar bırakıyorsunuz. O toprağı süreceğiz, sulayacağız, çapalayacak ve çabalayacağız ki bir tohumun nasıl boy verdiğini, gürlediği, coştuğunu, çoğaldığını görebilelim. Tohumdan da topraktan da zerre şüphemiz yok, iş ki biz onların ihtiyacını görelim." değerlendirmesinde bulundu.

Bilim ve Sanat Merkezlerine kütüphanelerin kurulmasına Kültür ve Turizm Bakanlığının da destek vereceğini söyleyen Selçuk, "Kültür ve Turizm Bakanlığımız pilot uygulama çerçevesinde belirlenen 10 Bilim ve Sanat Merkezlerini her biri bin kitaptan oluşan 10 kütüphane oluşturulması için destek verecek." diye konuştu. Selçuk, Bilim ve Sanat Merkezlerinin imkânlarından diğer okulların öğrencilerinin de yararlandırılacağına işaret ederek, "Bilim ve Sanat Merkezleri kendi fonksiyonlarını yerine getirirken hafta içi boş saatlerde çevrede bulunan okullarımızın öğrencileri de tasarım beceri atölyeleri ve kütüphanelerden yararlanabilecek." ifadesini kullandı.

2023 Eğitim Vizyonu doğrultusunda gelişim yolculuğunu sürdüren Bilim ve Sanat Merkezlerimizin adlarının da kültür ve sanatımızın önemli isimleriyle özdeş hâle gelmesi de önemli. Bu çerçevede cilt sanatını hem Türkiye'de sevdiren hem de İslâm âleminde yaygınlaştıran klasik kitap sanatçısı Sayın İslam Seçen'in Fatih Bilim ve Sanat Merkezimize verildi. Böylece merkezimizin adı Fatih İslam Seçen Bilim ve Sanat Merkezi olarak değişti. Hiç şüphesiz bu değişiklik İslam Seçen'in klasik sanatlarımızı bilen, bilhassa cilt sanatımızı ihya eden ve yaşatan bir üstat olmasıyla doğrudan ilişkili.

İslam Seçen Kimdir?

Klasik kitap sanatlarına yarım yüzyılı aşkın süredir hizmet eden sanatkâr İslam Seçen,  1936 yılında Kosova'nın Priştine kentinde doğdu. 1952 yılında Kosova'da Güzel Sanatlar Akademisi'nde eğitimine başlamış, 1957'de İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi'ne geçiş yapmış ve 1960 yılında da mezun olmuştur. Prof. Dr. Sacit Okyay'dan klasik cilt dersleri, Prof. Dr. Emin Barın'dan modern cilt ve kaligrafi dersleri almıştır.

1961 yılında Süleymaniye Kütüphanesi'nde Cilt ve Patoloji Servisi'ni kuran sanatkâr, adı geçen kütüphaneye 27 yıl hizmet etmiştir. İslam Seçen bu süre içinde Portekiz'in başkenti Lizbon'daki Kalust Gülbenkyan Müzesi'nde (Museu Calouste Gulbenkian) bulunan İslami el yazmalarının restorasyon çalışmalarında bulunmuştur.

İslam Seçen, kütüphane ve yurtdışı çalışmalarının yanı sıra 1966'dan itibaren klasik cilt sanatını öğretmek için çeşitli kurumlarda hocalık yaptı. 1966-1968 yıllarında Eyüp Ortaokulunda resim ve el sanatları dersleri ve 1977 yılından itibaren de Mimar Sinan Üniversitesi Geleneksel El Sanatları bölümünde klasik cilt dersleri vererek, birbirinden kıymetli pek çok talebe ve sanatkâr yetiştirdi. 2001 yılında emekli olan İslam Seçen, 2007 yılına kadar Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü, Cilt Ana Sanat Dalı'nda Klasik Ciltçilik dersleri vermiştir. 

Pek çok sergi, seminer, konferans ve sempozyuma katılan Seçen, yurtdışında da ülkemizi temsil etti. Birçok ödül ve plakete layık görülen İslam Seçen'e 2012 tarihinde Gümüş Lale Ödülü ve 2012 Kültür ve Sanat Büyük Ödülü takdim edilmiş. 2014 yılından bu yana Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'nde ders vermeye devam etmektedir.

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.