İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

ERKEN ÇOCUKLUK VE OKUL ÖNCESİ ÖZEL EĞİTİM PROGRAMI

Özel Eğitim Akademisi erken çocukluk ve okul öncesi özel eğitim akademi programı başladı.
ERKEN ÇOCUKLUK VE OKUL ÖNCESİ ÖZEL EĞİTİM PROGRAMI

Özel Eğitim Akademisi erken çocukluk ve okul öncesi özel eğitim akademi programı başladı. Eğitimlerin ilk dersinde Prof. Dr. İbrahim Diken erken çocukluk ve okul öncesi özel eğitim programlarını tanıttı. Programlar Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğümüzün internet adresinden indirilebiliyor.

Programlar ile birlikte değerlendirme ve etkinlik kitapçıkları da bulunuyor. Aileler ve öğretmenler için ayrı ayrı hazırlanmış şekildeki programlar, 0-36 ay ve 37-78 ay arasındaki özel gereksinimli çocuklarımızın eğitimine katkı sunuyor. Bu zaman aralığı öğretmenlerin özel gereksinimi olan çocuklara ve ailelerine verdiği özel eğitim hizmetlerinin niteliği bakımında kritik önem taşıyor.

Özel Eğitime Erken Başlangıç

Erken müdahale programları özel gereksinimli çocukların erken dönemden itibaren eğitim hizmetlerinin önemini vurguluyor. Nitelikli özel eğitim hizmeti alan çocuklar erken dönemden itibaren daha hızlı gelişim kaydediyor. Yapılan araştırmalar özel gereksinimli çocukların erken dönemde eğitim aldıklarında yaşadıkları olumsuzlukların en aza indiği konusunda vurgu yapıyor. Ayrıca gelişimleri yönünden akranlarına göre gecikme yaşayan bireyler eğitim aldıkları zaman aradaki gelişimsel fark daha aza inmiş oluyor. Araştırmalar bu bağlamda 0-36 ay dönemde aile programları ile özel eğitim hizmetlerinin önemini vurguluyor. 37-78 ay arasında ise okul öncesi özel eğitim hizmetlerinin gerekliliğinin altını çiziyor.

Ülkemizde 0-36 ay arasındaki özel gereksinimli çocuklar ve aileleri için özel eğitim hizmeti desteği veriliyor. Anaokulları ve anasınıflarına bağlı olarak ailelere özel eğitim destek hizmetleri sunuluyor. Ayrıca 37-78 ay arasında olan özel gereksinimli çocuklar için ise özel eğitim anaokulları ve kaynaştırma uygulamaları önemini koruyor. Bu bağlamda her iki grup için de öğretmenlerin mesleki gelişimleri önem taşıyor.

Prof. Dr. İbrahim Diken koordinesinde yazılan çocuk gelişimi, Prof. Dr. Arzu Yükselen tarafından kaleme alınan değerlendirme ve eğitim programı kitapları öğretmenlerin ve ailelerin en önemli kaynakları niteliğinde. Özellikle 0-36 ay özel gereksinimli çocukların aileleri için Doç. Dr. Hatice Bakkaloğlu, Doç. Dr. Özlem Diken, Doç. Dr. Mehmet Yanardağ, Dr. Öğr. Üyesi Avşar Ardıç, Dr. Öğr. Üyesi Veysel Aksoy tarafından hazırlanan etkinlik kartları ailelere özel eğitim hizmeti verilmesinde  son derece işlevsel bir rol üstleniyor.

Eğitim Programında Neler Var?

Özel Eğitim Akademisi öğretmenlerin mesleki gelişimleri için hazırladığı on dört ders programı ile 0-36 ay ve 37-78 ay özel gereksinimli çocukların özel eğitim hizmetlerine dikkat çekiyor. İlk dersi ise Prof. Dr. İbrahim Diken'nin erken çocukluk ve okul öncesi programlarının tanıtması ile gerçekleşti. Program sayesinde özellikle 0-36 ay arasındaki özel gereksinimli çocukların ailelerine özel eğitim hizmeti ile ilgili destek birimlerinin açılmasının teşvik edilmesi planlanıyor. Ayrıca program sürecinde programa katılan öğretmenlerin 0-36 ay ve 37-78 ay özel gereksinimli çocuklar için oyun kitapçığı hazırlaması hedefleniyor. Eğitim programı Prof. Dr. Ayhan Bilgiç'in erken çocukluk dönemindeki özel gereksinimli çocukların uyku sorunları sunumu ile devam etti.

Eğitim programında ilerleyen günlerde şu sunumlar yapılacak: Prof. Dr. Özgür Öner "Otizm Spekturum Bozukluğunda Tarama ve Erken Tanı", Prof. Dr. Vesile Yıldız Demirtaş "Özel Gereksinimli Çocuklarda SCAMPER ve Kullanımı", Prof. Dr. Cem Gökçen "Otizme Eşlik Eden Psikiyatrik Bozukluklar", Prof. Dr. Mintaze Kerem Günel "Serebral Palsi Riski Olan Bebeklerde ( 0-24 ay)  Gelişimsel Değerlendirme ve Erken Müdahale İhtiyaçları: ICF Tabanlı Fizyoterapist Perspektifi", Prof. Dr. Müdriye Yıldız Bıçakçı "Erken Müdahale", Prof. Dr. İpek Akman "Riskli Bebeklerde Nörogelişimsel İzlem", Prof. Dr. İbrahim Diken "0-3 Yaş İçin Nitelikli Etkileşimsel Kitap Okuma Programı", Doç. Dr. Latife Özaydın "Bebekler ve Çocuklar Bekleyemez: Rutinlere Dayalı Müdahale", Prof. Dr. Selda Özdemir "Erken Müdahalede Paradigma Değişimi: 0-3 Yaşta Aile Merkezli ve Ebeveyn-Çocuk Etkileşimine Dayalı Müdahaleler", Prof. Dr. Arzu Yükselen "0-36 Ay Çocuklarda Gelişimsel Değerlendirme, İzlem ve Erken Müdahalenin Önemi", Prof. Dr. Arzu Özen "Gelişimsel Yetersizliği Olan Çocuklar için oyun ve Öğrenme", Doç. Dr. Ümit Işık "Otizm Spektrum Bozukluğunda İlaç Tedavisi Uygulamaları: Neden ve Ne Zaman?".

25-11-202125-11-2021

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.