İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Edebiyat Akademisi

Edebiyat Akademisi, iş birliğiyle üretilen bilgilerin sunumuyla Türkçe ve edebiyat eğitiminde fark yaratacak yaratıcı ve yenilikçi çözümleri üretmek için çalıştı. 
Edebiyat Akademisi

Yazarları, şairleri, çeşitli uzmanları, kurum ve kuruluşları eğitim zemininde bir araya getirerek farklı görüşlerden ortak akıl yaratan Edebiyat Akademisi kurulduğu günden bu yana çok farklı içerikler ve programlar geliştirdi.

Edebiyatla uğraşmanın aynı zamanda yaşamın altını çizmek olduğuna inanan Edebiyat Akademisi'nde söyleşi ve seminerler yanında dergi, okuma yazma, sanat ve bilim olarak geçmişten günümüze edebiyat, edebiyatın felsefe bağlamında incelenişi gibi konulara odaklanıldı.

Edebiyat ve Resim İlişkisi

Salgın sürecinde yüz yüze eğitimden yoksun kalındı. Ancak olumsuzun içinden de kazanımlar çıkarmanın mümkün olduğunu bu süreç içinde öğrendik. İstanbul'da görev yapan öğretmenlerle İstanbul dışında bulunan yazarları, akademisyenleri, alanında uzman kişileri online olarak buluşturarak farklı bir deneyim kazandık.

Edebiyat Akademisi, iş birliği içinde bir webinar çalışması yaptı. Bartın Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haluk Öner, öğretmenlerimize edebiyat ve resim ilişkisi üzerine çok değerli bilgiler verdi. Resmin Türk edebiyatına etkilerini Bedri Rahmi Eyüpoğlu, Oktay Rıfat, Cihat Burak, Komet gibi hem ressam hem de edebiyatçı kimliği ile kabul görmüş sanatçılar üzerinden anlattı. Bu sırada katılımcı öğretmenlerimiz de bu konu üzerine kendi fikirlerini paylaştılar.

Felsefenin Edebiyata Etkileri

Salgın süreci başlamadan kısa bir süre önce Edebiyat Akademisi bünyesinde Dr. Sevgi Korkut Dostoyevski'nin Karamazov Kardeşler romanı üzerinden Tanrı ve kötülük kavramını,  hemen ardından da Camus'nün Sisifos Söyleni kitabından hareketle yazarın dünyayı anlamlandırmak üzerine geliştirdiği fikirlerini irdeledi. Bu çalışmaya katılan Atatürk Fen Lisesi ve Behçet Kemal Çağlar Lisesinde görev yapan iki öğretmenimiz, salgın sırasındaki uzaktan eğitim sürecinde bu iki yazarın romanlarından yola çıkarak bir okuma etkinliği gerçekleştirdiler ve Edebiyat Akademisi'nde kazandıklarını öğrencileri ile paylaşarak, felsefe ile edebiyat ilişkisine dikkati çektiler.

Dergi Atölyesi

Salgından kısa süre önce Genç Sanat Yayın Yönetmeni Enver Aykol, öğretmenlerimize dijital derginin incelikleri (sayfa tasarımı, spot cümle seçimi, resim yerleştirme vs.) üzerine üç haftalık bir ders verdi. Salgın sırasında katılımcı öğretmenlerimizden bazıları, bu tecrübelerinden yola çıkarak okullarındaki öğrencilerin çalışmalarını bir dijital dergi formuna getirerek, bizlerle paylaştılar.

30-06-202030-06-202030-06-2020

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.