İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

"ÇANAKKALE'YE AĞIT" OPERASI TAKSİM AKM'DE SAHNELENDİ

Millî Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğinde hazırlanan "Çanakkale'ye Ağıt" operası Taksim AKM'de sahnelendi.


18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 107. yıl dönümünde, Millî Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleriyle hazırlanan "Çanakkale'ye Ağıt" operası sanatseverlerle buluştu.

Atatürk Kültür Merkezinde (AKM) sahnelenen, Bakan Danışmanımız Doç. Dr.  Sayın Aylin Şengün Taşçı'nın genel koordinatörlüğünü üstlendiği eser, ilk Türk Müziği Operası olma özelliğini taşıyor.

Program öncesi açıklamalarda bulunan Genel Koordinatör Doç. Dr. Aylin Şengün Taşçı, "Çanakkale Zaferi'nin tam 107 yıl sonrasında yaşıyoruz şu anda ve gerçekten bu zaferin bizim toplumumuz üzerindeki etkisi çok yüksek. Hepimiz 'Çanakkale Geçilmez' nidasıyla başlayan o büyük zaferin günümüzde bu güzel vatanı nasıl bize armağan ettiğini çok iyi biliyoruz. Bu düşünceden yola çıkarak Nihat Gönül çok güzel bir Türk müziği operası besteledi. Bu operaya da Çanakkale'ye Ağıt adını verdi. Atatürk Kültür Merkezi'nde ilk kez bir Türk Müziği Operası sergilenecek. Bu bir ilk olduğu için çok heyecanlıyız" ifadelerini kullandı.

İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı'nın da katıldığı Operada solist olarak Ömer Faruk Belviranlı, Atakan Akdaş, Aylin Şengün Taşçı, Eda Karaytuğ, Gediz Çoroğlu ve Merve Ceren Tağayer  yer alırken Ayşe Yılmazoğlu yönetimindeki Aşık Veysel Güzel Sanatlar Lisesi öğrenci korosunun aynı sahnede buluştuğu müzikalin savaş temalı halk dansları salondaki izleyenleri derinden etkiledi. Dansları İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü'müze bağlı ve Halk Oyunları ve Müzik Koordinatörü Nurullah Şimşek'in sanat yönetmenliğini yaptığı Müfredans Halk Oyunları Topluluğu sergiledi.

 Öğretmenler Halk Oyunları Topluluğu, seferberliğin ilanını canlandıran mizansen ile askeri cepheye gönderme bölümünde; Cuma Ovası Zeybeği'ni, savaş sahnesinde Artvin Acara Oyunu'nu, Şehit askerin haberi sahnesinde Yağmur Yağdı Zeybeği'ni son zafer bölümünde ise Erzurum Başbar ve Karyolamın Demiri Zeybeğini oynadılar.

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü Halk Oyunları ve Müzik Koordinatörü Nurullah Şimşek, eserin klasik Türk müziği parçalarından oluştuğunu, müzikalde ayrıca halk oyunları içerisinde savaş temasını işleyeceklerini belirterek projeye 2 aydır İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarının Halk Oyunları Bölümünde hazırlandıklarını söyledi.

Aşık Veysel Güzel Sanatlar Lisesi Müdürü Celal Budak ise "Biz de Çanakkale'ye Ağıt programının bir parçasıyız. 40 öğrencimizle korodayız. Okulumuz Türkiye'nin en eski güzel sanatlar liselerinden bir tanesi. Provaları heyecanla takip ediyoruz. Önceden de çocuklarımız koro çalışmaları yaptıkları için etkinliğe hazırlar. Öğrencilerimiz ayrıca AKM'de böyle bir programda yer almanın mutluluğunu çok yoğun yaşıyorlar." diye konuştu.

Konser bitiminde Sayın Aylin Şengün Taşçı'ya çiçek takdim ederek teşekkürlerini ileten İstanbul İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı, şöyle konuştu:

" İki bakanlığımız güçlerini birleştirdi, sanatçılarımız, öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz Çanakkale'deki o geçilmezlik duygusunu ve ruhunu birlikte sanatla ortaya koydular. Bu güzel çalışma gerçekten çok büyük bir emekle ortaya çıktı. Emeği geçenleri yürekten tebrik ediyorum. Öğretmenler ve sanatçılar bu eserde bir araya geldi. Öğretmenlik de bir sanat aslında. Dolayısıyla burada herkes sanatçıydı. Eseri büyük başarıyla birlikte icra ettiler. Çok duygulandım ve eserin sonunda hep bir ağızdan seslendirildiği gibi ben de bir kez daha coşkuyla 'Çanakkale Geçilmez' diyorum."

23-03-202223-03-2022

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.