Hayat boyu canlı bir dinamiklik içinde süren eğitimin ana hedeflerinden biri, bireylerin gerekli bilgi ve becerileri edinmelerini sağlayarak onları hayata hazırlamaktır. Elbette bu süreçte bireyleri yeteneklerinin farkına vardırarak beceriler kazanmalarında etkin rol oynayan sanatın farklı bir yeri vardır. Çünkü sanat sayesinde eğitim daha gelişkin bir hâle dönüşür ve öğrenciler hem eğitimle hem de hayatla bütünleşirler.
Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Hizmetleri Genel Müdürlüğümüz, düşünceden hareketle özel eğitim öğrencilerimizin sanatla bağ kurmalarını önemsiyor. 3 Aralık Dünya Engelliler Gününde açılan sergi bunun bir göstergesi. Türkiye genelindeki özel eğitim okullarındaki öğrencilerimizin yaptığı 170 eserin yer aldığı sergi kadar kataloğu da önemliydi.
Sanatın Büyüleyici Etkisi
Engelsiz sanatın önemine dikkat çeken Genel Müdürümüz Sayın Ahmet Emre Bilgili sanata vurgusu bakımından çok önemli olan Sanata Engel Yok sergi kataloğundaki yazısında, “Gün geçtikçe sağlamlaştırdığımız bu temel üzerinde öğrencilerimizin yeteneklerinin farkına varmalarını sağlıyoruz. Böylece özgüvenlerini geliştirerek kendi benliklerini kazanmalarına yardımcı oluyoruz. Sanatın büyüleyici etkisiyle yaratıcılıklarını kullanan öğrencilerin somut bir eser ortaya çıkardıktan sonraki sevinçlerine ortak oluyoruz. Onların ve ailelerinin sevinçlerine şahit olmak bizim için paha biçilmez değerdedir.” diyor. Bilgili ardından, etkinliğe gönlünü veren öğrencilerimize, onları yetiştiren ailelerine, eğitim süreçlerini nitelikli kılan öğretmenlerimize teşekkür ediyor.
Dünyanın Renkleri
Sanatın eğitim ortamları ve toplumsal hayat bakımından değerinin altını çizen Bilgili, “Sanatın birleştirici gücü sayesinde ötekileştirilmeden sosyal hayata uyum sağlamayı başaran bireyler, toplumun temelini güçlendirmektedir. Toplumla buluşup sosyal hayat içindeki rolleri benimseyen bireyler, kendilerini daha huzurlu ve mutlu hissetmektedir. Nitekim toplum bu özel öğrencilerin gülen gözlerinin farkına vardığı onlara kucak açtığı zaman, onlar da dünyanın renklerinin farkına varacaktır.” ifadelerine yer veriyor
Ana omurgasını öğrencilerimizin çalışmalarının oluşturduğu kolektif nitelikli Sanata Engel Yok kataloğunda yer alan; Korkuluk’tan Gölge Adam’a, Kuşların Dostluğu’ndan Hayalimdeki Ev’e tüm çalışmalar ayrı bir gözlükle okunmayı hak ediyor. Meraklıları büyülü bir yolculuğa çıkaran katalog aynı zamanda özel eğitimin ülkemizde kat ettiği yol konusunda bazı çıkarsamalar yapmamıza yardımcı olabilir.