İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Bilim ve Fikir Festivali Başlıyor

Üsküdar Üniversitesi ve İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle liselere yönelik düzenlenen Bilim ve Fikir Festivalinin dördüncüsü, bu yıl 13-14 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek.
Bilim ve Fikir Festivali Başlıyor

Festivalin tanıtım toplantısına  İstanbul Milletvekili Sayın Halide İncekara, Üsküdar Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Nevzat Tarhan İstanbul İl Millî Eğitim Müdürü Sayın Ömer Faruk Yelkenci, ilçe milli eğitim müdürleri, okul müdürleri, öğretmenler ve akademisyenler katıldı.

Tanıtım toplantısında konuşan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarhan, öğretmenlerin, öğrencilerinin ufkunu açma konusunda rol model olduklarına dikkati çekti. Gençlerin proje hazırlamaya teşvik edilmesiyle Nobel Ödülü alabilecek insanlar yetiştirilebileceğini vurgulayarak “Geçmişte matematik, coğrafya gibi pek çok alanda önemli bilim insanları bizden çıkmış. Mesela İbn Sina bizden çıkmış, şimdi biz niye yetiştiremeyelim?” dedi.

İl Millî Eğitim Müdürümüz Yelkenci ise, festivalin şenlik anlamına geldiğini dile getirerek. Ülke ve millet olarak bilim ve fikir alanında nitelikli üretimlerde bulunarak, memleketimizi uluslararası alanda büyük sevinçler yaşatabilecek noktaya getirmemiz gerektiğini kaydetti.

Eğitim, temelden ele alındığında festival türü etkinliklerin ufuk açıcı olacağını vurgulayan Yelkenci, sözlerine şöyle devam etti:

“Bilindiği gibi biz, okul öncesi eğitimi hayata dokunma dönemi olarak tanımlıyoruz.  İlkokulu ortak dil oluşturma dönemi, ortaokulu ise üst düzey duyuş ve düşünme becerilerinin geliştiği dönem olarak ifade etmeye çalışıyoruz. Aslında eğitim psikolojisi başta olmak üzere eğitim bilimleri alanında üst düzey duyuş becerileri şeklinde ifade edilen bir beceri alanı yok. Bu daha çok duygusal zekâ üzerinden tanımlanan bir alan… Artık bizler meselelere kendi medeniyetimizin oluşturduğu zemin üzerinden bakmaya çalışmak gerektiğinin farkındayız. Mesela Müslüman Psikologların Çıkmazı adlı çalışmasıyla psikolojide yeni ve değişik bir ufuk açan Prof. Dr. Malik Bedri’yi okuduktan sonra meselenin bu yönünün ne kadar önemli olduğunu düşünmeye başladık. Açıkça söylemek gerekirse insanı tamamlayan eğitim süreçleri ancak üst düzey düşünme ve üst düzey duyuş becerilerinin oluşmasını sağlamaya çalışırsa öğrencilerimizde bütünlüklü bir kavrayışa kapı açabilir.”

Yelkenci, üst düzey düşünme becerilerini hepimizin bildiğini, fakat üst düzey duyuş becerileri konusunda eksik olduğunuzu belirtti. Bu yüzden Türkiye’deki psikologların artık bu alanda çalışma yapmalarının zamanının gerektiğini ifade etti.  Basiret, feraset, sezgi gibi akla yol gösterecek her şeyin bu becerilerle ilişkili olduğunu, bunları sağladığımızda, insanı tamamlayarak bilim ve fikir üretme noktasında doğru bir şekilde ele almış olacağımıza dikkat çekti.

Ortaokulun düşünme ve duyuş becerilerinin geliştirildiği dönem olması hasebiyle Piaget’nin gelişim merdivenindeki soyut düşünme dönemine denk geldiğini kaydeden Yelkenci, “bundan sonraki lise dönemini ise üniversal dönem olarak tanımlıyoruz yani üniversitenin kendisidir. Fakat lise, gençlerimizi üniversiteye hazırlamayıp sadece sınava hazırlıyor ise meseleyi doğru bir şekilde kavramamış demektir. Yani bilim ve fikir üretme noktasında bilimsel araştırma nasıl yapılır, proje nasıl üretilir konularını düşündürtmeyen bir eğitim sisteminin akademik anlamda gençlere verebileceği bir şey yoktur. Lise döneminin bu anlamda proje bazında ilk alıştırmaları yapma dönemi olarak görüyorum.  Eğitim tarzımızın da bunun üzerinden şekillenmesi gerektiğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Yelkenci, geçen seneki bilim festivalini gerçekleştirdikten sonraki süreçte bir taraftan 15 Temmuz hain darbe kalkışmasının eğitim alanında ürettiği sorunları çözmeye bir taraftan da kendi projeleri hayata geçirmeye çalıştıklarını ifade etti.  Bunlardan birinin de İstanbul Öğretmen Akademileri olduğunu belirterek sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu akademilere yön veren yaklaşımımız, kesinlikle öğretmenlerimize fakülteden aldıkları bilgileri tekrar onların önüne koymak değil. Onları bir çelebi gibi mücehhez kılmak… Akademilerimizden biri Bilim Akademisi… Bu akademideki amacımız bu festivali düzenleyebilecek, bu noktada öğrencilere danışmanlık yapabilecek öğretmenlerimizi donanımlı kılmak. Çünkü bizim bakış açımızdan meseleye bakarsak aslında her öğrenci küçük bir bilim insanıdır. Öğrencileri bu şekilde ele alarak yetkin çalışmalarla desteklediğimiz takdirde öğrenciler üniversiteye geldiğinde kolaylıkla bir şeyler icat edebilir. En azından bu doğrultuda gayret sarf eder.  Üniversiteden mezun olduğunda da ülkemizin fikir hayatına katkıda bulunabilir, sanayi ve patent üretimine büyük katkılar sunabilir.”

Konuşmaların ardından Üsküdar Üniversitesi Nörobilim Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. OğuzTanrıdağ da toplantıda "Beyin Temelli Eğitim" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

 Bilim ve Fikir Festivaline İl Millî Eğitim Müdürlüklerine bağlı liselerde okuyan 9.,10.,11. ve 12. sınıf öğrencileri başvurabilecek. Bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen festivale, sağlık-fen bilimleri ile sosyal bilimler olmak üzere iki kategoride başvuru kabul edilecek. Yarışmada, kendi kategorilerinde birinci olan projelere 6 bin, ikinci olan projelere 4 bin, üçüncü olan projelere ise 2 bin lira para ödülü verilecek.

12-01-201712-01-201712-01-201712-01-201712-01-201712-01-201712-01-201712-01-201712-01-201712-01-2017

 

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.