İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Bilgilendirme Toplantısı

Eğitimde İyi Örneklerden Özgün Uygulamalara Projesi başvuruları öncesinde Çemberlitaş Anadolu Lisesi'nde bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Bilgilendirme Toplantısı

İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzün İyi Örneklerden Özgün Uygulamalara Projesi etkin öğretim, kültür, sanat ve spor, bilim ve teknoloji, özel eğitim, çevre ve okul estetiği kategorilerinden oluşuyor. Projemiz en temelde, iyi örneklerini paylaşmak isteyen eğitimcilerin bir araya gelmesini ve birbirlerini etkilemesini önceliyor. Bu çerçevede oluşturulan başvuru şartları sergilenecek örneklerin kalitesini artırmayı, dolayısıyla katılımcıların öğrenme fırsatlarını artırmayı amaçlamakta.  Ayrıca sergide sunulan iyi örneklerin eğitim süreçlerini daha nitelikli hâle getirmesi veya bir eksikliği gidermesi önemseniyor.

2023 Eğitim Vizyonu hedeflerini gerçekleştirmeyi amaçlayan proje başvuruları başlamadan önce süreç hakkında ayrıntılı bir bilgilendirme toplantısı yapıldı. Çemberlitaş Anadolu Lisesi'ndeki toplantıya İl Millî Eğitim Müdür Yardımcımız Sayın Levent Özil, Proje Koordinatörümüz Derviş Çelik ve 39 ilçemizden birer özel büro temsilcisi katıldı.

Güçlü Öğretmen Güçlü Gelecek

Toplantıda konuşan İl Millî Eğitim Müdür Yardımcımız Özil, eğitimde karşılıklı öğrenme imkânlarını çeşitlendiren uygulamalara yer vermeyi önde tuttuklarını belirtti. Eğitim ortamlarında iyi örneklerin yaygınlık kazanmasının öğrencilere yeni öğrenme yolları açacağını kaydeden Özil, iyi örnekler sayesinde mutlu ve güçlü yarınlara ulaşılacağını ifade etti. Özil "Eğitimde İyi Örneklerden Özgün Uygulamalara Projesi'ne başvurular her yıl artıyor. Geçen eğitim öğretim yılında 5 bin 119 başvuru yapılması bunun bir göstergesi. Bu aynı zamanda öğretmenlerimizin öğrenmeye ve eğitim ortamlarını doğrudan ilgilendiren yenilikçi uygulamalar geliştirmeye verdiği önemin göstergesi. Güçlü geleceğin öğretmenlerimizle geleceğinin farkındayız. Bizler yarışmamıza başvuran projelerimizin her birini akademisyenlerimiz, maarif müfettişlerimiz, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, proje deneyimi olan öğretmenlerimizle değerlendireceğiz. Eğitim için düşünmek, çalışmak ve iyi örnek ama aynı zamanda özgün uygulamaları yaygınlaştırmak amacıyla bazı projelerimizi sergileyeceğiz. Öğretmenlerimizin yarattığı iyi örnekler ve özgün uygulamalar ülkemizde eğitimin geleceğine ilişkin iyimserliğimizin başlıca nedenleri arasında oldu ve olmaya da devam edecek. Sürece katkı veren herkese teşekkür ediyorum."

Eğitim Ortamlarına Nitelik Katmak 

İyi örneklerin özellikle özgünlük boyutuna ulaşanların eğitim sürecinde daha da önemli rol oynayacağının altını çizen Özil, iyi örnekleri olabildiğince paylaşmaya ve yaygınlaştırmaya çalıştıklarını kaydetti. Sergilenecek uygulamaların aynı zamanda öğretmenlerin içselleştirdiği çalışmalar olduğunu belirten Özil, şu ifadeleri kullandı:

"Bilindiği gibi okul ortamı, çocuklarımıza, en temel sosyal kodların yanı sıra bireyin sosyal ilişkiler kurmasına imkân veren pratikleri ve değerleri aktarır. Okuldaki iyi örneklerin öğrencilerimiz üzerindeki etkisi bu nedenle büyüktür. Bununla birlikte her şey sadece bir yerde uygulamayla bitmez. Başka ortamlara taşınmalı ki diğer kurumların gelişimine katkıda bulunsun. Okullarımız, sınıflarımız, kütüphaneler, spor salonları ve müzeler sosyal bakımdan düzenlenen, aktarımda bulunan ve öğrencilerimizi şekillendiren bir dizi ortamdır. Çocuklarımız yaşamları boyunca çok sayıda etki kaynağıyla karşılaşır. Bir diğer deyişle aktarım, homojen ve tek bir ortamla sınırlı bir olgu değildir. Ayrıca zaman içinde kendi olma bilincine varılması, öğrencilerimize kendisi ile ilgili bilgiler edinme ve planlarını ilgileri doğrultusunda geliştirme imkânı sunar."

Yönerge, Kategoriler ve Dikkat Edilecek Hususlar

İl Millî Eğitim Müdür Yardımcımız Özil'in ardından konuşan Proje Koordinatörümüz Derviş Çelik ise, projenin hedefleri, teknik altyapısı ve takvimi hakkında bilgi verdi. Derviş Çelik, 13 Ocak 2020 - 16 Şubat 2020 tarihleri arasında www.istmem.meb.gov.tr web sayfası üzerinden yapılacak e-başvurularını, yönergesini, kategorilerini ve dikkat edilmesi gereken hususları anlattı. Başvurusu yapılacak iyi örneğin ve özgün uygulamanın eğitim ve öğretim faaliyetlerini geliştirmeyi amaçlayan bir yönünün bulunması gerektiğini belirten Çelik, projelerin taşıması gereken özellikleri, bilimsel araştırma süreciyle ilgili etik kurallara uymanın önemini örneklere anlattı. 

Yönerge üzerinden Etkin Öğretim, Kültür, Sanat ve Spor, Bilim ve Teknoloji, Özel Eğitim ile Çevre ve Okul Estetiği kategorilerin mahiyeti üzerinde durdu. Ardından seçici kurullar, ödüllendirmede dikkat edilecek noktalar, projelerin öğretim programlarındaki kazanımlarla ilişkisi, değerlendirme ölçütleri başta olmak üzere projenin detaylarını sundu.  Bu çerçevede projelerin özgün olmasının önemine dikkat çekti.

Çelik, 4004, 4005, 4006, 4007 Bilimsel Destekleme Programları kapsamında hibe alan projelerin, TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması, Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması için hazırlanan projelerin, Millî Eğitim Bakanlığı, İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından okullarda uygulanan projelerin ve bu projeler kapsamında gerçekleştirilen uygulamaların kesinlikle değerlendirmeye alınmayacağının altını çizdi.

e-Başvurularla İlgili Ayrıntılar

Derviş Çelik, farklı ve yeni uygulamaları ortaya çıkarmak için www.istmem.meb.gov.tr  web sayfası üzerinden yapılacak e-başvurularla ilgili ayrıntıları da anlattı. Başvuru sürecini kolaylaştırmak için başvuru adımlarını uygulamalı bir şekilde sunan Çelik, başvuru süresi içerisinde sistem tarafından otomatik olarak oluşturulan başvuru numarasının önemini vurguladı. 

Çelik, proje bilgilerinde değişiklik yapılmak istendiğinde son başvuru tarihine kadar takip numarası kullanılarak başvuru formuna ulaşılabileceğini ve istenilen değişikliklerin yapılabileceğini ifade etti.  Çelik, açıklamalarına başvuru formundaki bilgilerin yanlış veya eksik olması durumunda başvurunun geçersiz sayılacağını da ekledi.  Sistemle ilgili olarak katılımcıların sorularını cevaplayan Çelik, mükerrer başvurularda en son yapılan başvuru değerlendirmeye alınacağını, son başvuru tarihinden sonra herhangi bir değişiklik yapılamayacağını belirtti.

İyi örneklerin ve özgün uygulamalarla ilgili süreçlerin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi amacıyla yapılan toplantı proje çerçevesindeki soruların cevaplanmasıyla sona erdi.

14-01-202014-01-202014-01-202014-01-2020

 

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.