İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Astronomi ve Uzay Bilimleri Akademisi

İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğümüzün Öğretmen Akademileri bünyesindeki Astronomi ve Uzay Bilimleri Akademisi eğitimleri başladı.
 Astronomi ve Uzay Bilimleri Akademisi

Günümüzde birçok ülke, astronomi ve uzay bilimleri alanında araştırma sayısını arttırmakta, hatta yüksek bütçeler ayırmakta. Türkiye’de de bu alana olan ilgi gün geçtikçe artmakta. Bu bakımdan yeni açılan Türkiye Uzay Ajansı, astronomi ve uzay bilimlerine daha fazla dikkat çekilmesine sebep oldu,  alana yönelik ihtiyaç iyice belirgin hâle geldi.

Millî Eğitim Bakanlığımızın yenilenen öğretim programlarında mesela ortaokullarda ilk ünitelerin astronomi ve uzay bilimleri konularından oluşması da bunun bir sonucu. Buna bağlı olarak öğretmenlerimizin astronomi ve uzay bilimleri alanındaki bilgi ve becerilerinin artırılması gerekmektedir.

Amaç ve Hedefler

Bunu gerçekleştirmek için İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz, Öğretmen Akademileri bünyesinde Astronomi ve Uzay Bilimleri Akademisi’ni hayata geçirdi. Bu hafta, İl Millî Eğitim Müdür Yardımcımız Sayın Zübeyir Gökhan Doğan’ın açılış konuşmasıyla başlayan akademi eğitimleri, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Sayın Prof. Dr. Tansel Ak’ın Astronomi ve Bilim Tarihi dersiyle devam etti.  Daha sonra Dr. Öğr. Üyesi Sinan Aliş, Türkiye’deki astronomi çalışmaları ve gözlemevlerini anlattı. Ardından dünyadan evrene planetaryum gösterimi yapıldı

Astronomi ve Uzay Bilimleri Akademisi,  astronomi ve uzay bilimlerine ilgi duyan ve öğrenmeye açık, yenilikçi öğretmenleri bir araya getirerek onların “Temel Eğitimde Astronomi” konusundaki bilgi ve becerilerini geliştirmeyi amaçlıyor. Akademinin eğitim faaliyetlerine 40 öğretmenimiz katılıyor. Bununla beraber astronomi ve uzay bilimleri uygulamalarını yaygınlaştırma faaliyetlerinde iş birliği yapılması da gündemde.

Astronomi ve Uzay Bilimleri Akademisi, astronomi ve uzay bilimlerinin yaygınlaştırılmasını, okul, aile ve diğer kurumların iş birliği ile astronomi ve uzay bilimleri eğitimi konusunda farkındalık yaratılmasını, öğretmenlerin astronomi ve uzay bilimlerini diğer öğretmenlere aktaracak seviyeye ulaştırılmasını hedefliyor. Ayrıca eğitim alan öğretmenlerin ilçelerinde yaygınlaştırma faaliyetlerinde bulunmaları, okullarda açılacak astronomi ve uzay bilimleri kursları sayesinde öğrencilere hem teorik hem de uygulamalı eğitim verilmesi de hedeflenmekte.

Akademik İş Birliği

Astronomi ve Uzay Bilimleri Akademisi’nin eğitimleri 14 haftalık bir zaman dilimini kapsıyor. Eğitimler, teleskop, planetaryum, müze gibi birçok donanıma sahip olan İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü ile İstanbul Üniversitesi Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde devam edecek.

Astronomi ve Uzay Bilimleri Akademisi’ndeki eğitimler, akademisyenlerce verilecek. Akademinin danışmanlığını Prof. Dr. Tansel AK,  Prof. Dr. A. Talat Saygaç ve Dr. Öğr. Üyesi Sinan Aliş üstlendi.

Akademin eğitim kadrosu ise şu isimlerden oluşuyor: Prof. Dr. Tansel Ak,  Prof. Dr. A. Talat Saygaç, Prof. Dr. Adnan Ökten, Prof. Dr. Selçuk Bilir, Prof. Dr. Tolga Güver, Doç. Dr. Hasan H. Esenoğlu,    Dr. Öğr. Üyesi Sinan Aliş, Dr. Öğr. Üyesi Mevlana Başal, Dr. Öğr. Üyesi M. Taşkın Çay ve Dr. Korhan Yelkenci…

Öğretmenlerimiz eğitim sürecinde şu konulara yoğunlaşacaklar: Astronomi ve uzay bilimlerinin temelleri, güneş ve gece gözlemleri, planetaryum gösterimleri,  teleskop kullanımı,  geçmişten günümüze astronomi ve uzay bilimleri alanında yapılan ulusal ve uluslararası çalışmalar, el yapımı teleskop, gök atlası, güneş saati, usturlap, Galileoskop yapımı, telefon ve bilgisayar uygulamaları, astronomide STEM uygulamaları. 

21-02-201921-02-201921-02-201921-02-201921-02-201921-02-2019

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.