İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Aslolan Sağlıktır

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur,  beş ayrı okuldan 300 öğrencimize sağlıklı bir hayat için hijyenin önemini anlattı.
Aslolan Sağlıktır

İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzün Sağlıklı Gelecek İçin Hijyenik Okullar Projesi, okullarımızda başta öğrenciler olmak üzere, hizmetliler, kantin görevlileri ve öğrenci velilerini de kapsayan geniş bir kitleyi; genel alan temizliği, okul hijyeni ve sağlık açısından bilgilendirmeyi, doğru temizlik alışkanlıkları kazandırmayı amaçlıyor. Sağlık okuryazarlığı, birinci basamak sağlık hizmetleri ve sunumu, çok paydaşlı sağlık sorumluluğu, sağlıkta bilgi kirliliğinin giderilmesi gibi hususları da içeren proje kapsamındaki çalışmaların koordinatörlüğünü Fidan Kara yürütüyor. 

Sağlığı Koruma Bilinci

Bu çerçevede, Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur,  Çapa Fen Lisesi’nde 300 öğrencimize sağlıklı bir hayat için hijyenin önemini anlattı.  Öğrencilerle birlikte olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Sur, sosyal bilimlere en yakın olan halk sağlığı alanına yönelme sürecini anlattı. 

Selçuklular başta olmak üzere İslâm medeniyetinde hastalığın tedavi edildiği kurumlara şifahane adının verildiğini belirten Sur, “Aslolan hastalık değil, sağlıktır. Bu yüzden sağlıklı hâle dönmek öncelenmelidir.  Hastalandıktan sonra tekrar eski duruma dönmek zor olabilir. Sağlığı korumak esas olmalıdır. Bu bakımdan Dünya Sağlık Örgütünün sağlık tanımı önemlidir.  Dünya Sağlık Örgütü sağlığı şöyle tanımlıyor: Sağlık sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedence, ruhça ve sosyal yönden tam iyilik hâlidir.” dedi.

Türkiye nüfusunun yüzde 85´inin kentsel alanlarda yaşadığını hatırlatan Haydar Sur, günümüzün yeni teknolojik aparatlarının sağlığımızı olumsuz etkilediğini bu yüzden sağlığı koruma bilincine dikkat çekti. Sur, “Kimse kimsenin sağlığına kendisi kadar sahip çıkamaz.” diyerek sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamaların ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Günümüzün kalabalık ortamlarında el temizliğinin çok daha önemli hâle geldiğini ifade eden Sur, el temizliği ve kişisel bakım becerilerinin sağlığın korunması açısından taşıdığı öneme temas etti. Anılarıyla halk sağlığı birikimini birleştiren Sur,  kişinin kendi sağlığını koruması için devam ettirmesi gereken öz-bakım uygulamalarına uyulduğu takdirde pek çok sağlık sorununun çözüleceğini söyledi. Gerek bireyin gerekse toplumun sağlığı için kontrol altına alınması gereken şartların bulunduğunu ifade eden Sur, kişinin kendi sağlığının yanında başkalarının da sağlığını korumasının en önemli aracının temizlik olduğunu vurguladı.

Oldukça verimli geçen konferans soru cevap kısmıyla sona erdi.

Prof. Dr. Haydar Sur Kimdir?

1986’da İstanbul Tıp Fakültesinden mezun oldu. 1988’de Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Dairesinde ve 1989-1996 yıllarında ise İstanbul Sağlık Müdürlüğünde Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. 1996’da İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünden doktora derecesi aldı. 1998’de halk sağlığı doçenti, 2003 yılında sağlık yönetimi profesörü oldu. Halen Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı olarak görev yapmaktadır.

14-02-201914-02-2019

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.