İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

7. BİLİM VE FİKİR FESTİVALİ ÖDÜL TÖRENİ

İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzle Üsküdar Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen 7. Bilim ve Fikir Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu.
7. BİLİM VE FİKİR FESTİVALİ ÖDÜL TÖRENİ

İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzle Üsküdar Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen Türkiye'nin bu alandaki ilk ve tek festivali olan Bilim ve Fikir Festivali'nin bu yıl 7.'si gerçekleştirildi. Lise dönemindeki gençlerin proje kültürü ile girişimcilik pratiğini güçlendirmek ve hayatı kolaylaştırmalarını sağlamak için onları gözlemlemeye ve "icat çıkarmaya" yönlendirmeyi amaçlayan festivalde gençler projeleri ile yarıştı. 7. Bilim ve Fikir Festivali kapsamında ilimizdeki 146 okuldan lise öğrencileri; sosyal bilimler, sağlık bilimleri, fen ve teknoloji bilimleri olmak üzere üç kategoride projeler üretti. Birbirinden yaratıcı 317 projenin yarıştığı festivalde her kategoride dereceye girenler ödüllendirildi.

Geçtiğimiz yıl Kovid-19 küresel salgınından dolayı ertelenen Bilim ve Fikir Festivali'nin ödül töreni salgın tedbirleri kapsamında seyreltilmiş olarak düzenlendi. Üsküdar Üniversitesi Çarşı Yerleşkesi Emir Nebi Konferans Salonu'nda düzenlenen törende dereceye giren projelere ödülleri takdim edildi. Törene Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Sayın Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Üsküdar Üniversitesi Rektör Vekili Sayın Prof. Dr. Mehmet Zelka, Festival Koordinatörü ve Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Muhsin Konuk, Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Hikmet Koçak, İl Millî Eğitim Şube Müdürümüz Sayın Abdurrahman Ensari, akademisyenler, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.

Zihinsel Dönüşüm

Bilim ve Fikir Festivali fikri üzerinde çalışırken benzer festivaller için bütün ülkeleri araştırdıklarını ifade eden Nevzat Tarhan, sözlerine şöyle devam etti: "Sadece Amerika'nın Oklahama eyaletinde böyle bir festivalin yapıldığını öğrendik. Türkiye'de hiç yoktu. Biz de bilim festivali yapmaya karar verdik. Daha sonra Millî Eğitim Bakanlığı, bilim şölenleri olarak projeye sahip çıktı. Zamanın doğrularını iyi yakalayıp devam ettirmek ve sürdürülebilir olmak çok önemli. Değişimden ve yeni adımlardan korkmamak gerekiyor. Bilimsel sağlamlıkla hareket ettikçe korkmaya gerek yok. Bilgi ve veriyi kullanarak bilimsel sağlamlıkla ilerlenmeli. Bilimsel verileri topladıktan sonra kanıta dayalı hareket ederek bununla ilgili atılan adımlara karşı gelecek itirazlara yönelik gerekçeler de hazırlanmalı."

Değişimin sadece bilimsel alanda değil, sosyal alanda ve zihinsel alanda da olduğunu belirten Tarhan, "Zihinsel dönüşüm olmadan bilimsel dönüşüm olmaz, sosyal dönüşüm olmaz, siyasal dönüşüm olmaz. Önce zihinsel dönüşüm olacak. Zihinsel konforumuzu değiştirmemiz gerekiyor. Zihinsel konforu değiştirmek için kişi proaktif oluyor, risk alıyor. Hesaplanabilir riskler alıyor, ihtimalleri hesap ediyor. O ihtimallere göre girişimlerde bulunuyor. Gelecekteki muhtemel değişimleri öngörüyor ve ona göre pozisyon alıyor. Bu bilimsel ihtimal hesaplarıyla oluyor, düşünme deneyleriyle oluyor." dedi.

Bilimsel Alanlarda Ezberleri Bozmak

Değişime ayak uydurma kavramına değinen Tarhan, "Değişime ayak uydurursan değişimin nesnesi olursun. Hâlbuki değişimin öznesi olunması gerekiyor." dedi. Tarhan, "Değişimin öznesi olabilmek için birşeyler keşfetme rüyası gören gençlere ihtiyaç var. Bu konuda Z kuşağını çok parlak görüyorum. Onların içinden geleceğe sahip çıkacak gençlerin yetişeceğini umuyorum. Bilim insanı Aziz Sancar Türkiye'de yaşasaydı bir üniversitede profesör olarak hayatını sürdürürdü belki... Ama orada ortamını buldu. Bizim kültürümüzde önemli yerlerde eş, dost yoksa insanın sesi pek çıkamıyor. Fakat bilimsel alanlarda ezberleri bozmak bizim görevimiz." diye konuştu.

Patentleme, AR-GE ve Gelişim

Festival Koordinatörü ve Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Konuk, 7.  kez düzenlenen festivalin öğrenciler tarafından yine ilgiyle karşılandığını belirterek İstanbul genelinde 146 okuldan 317 projenin yarıştığı festivale 545 öğrenci ve 250 danışman öğretmenin katıldığını söyledi. Konuk, projelerde özgünlük, yapılabilirlik, yaygın etki gibi özelliklerin değerlendirmede göz önüne alındığını dile getirdi.

Her kategoride dereceye giren ilk 3 projeye Üsküdar Üniversitesi tarafından "Patentleme Desteği" verileceğini kaydeden Konuk, "Patent çok önemli. Artık bilgi çağında yaşıyoruz. Ülkelerin ürettikleri bilgi ve bu bilginin üretme, sanayiye dönüşebilmesi, üretime ve sanayiye dönüşen bu bilgilerin de mutlaka patentlenmesi gerekiyor.Türkiye maalesef yıllardır patentleme konusunda zayıf kaldı. 2014 yılındaki istatistiki bilgilere göre Güney Kore ile Türkiye'nin 1987 yılında Gayri Safi Milli Hasıladan AR-GE'ye ayrılan oran birbiriyle aynıydı. Ancak 2014'e gelene kadar Güney Kore'de ciddi oranda AR-GE'ye ayrılan pay arttı. Bunun neticesinde AR-GE'de ciddi anlamda ilerleme ve gelişme kaydettiler. Öyle ki Güney Kore orijinli bir teknoloji markası 2014 yılında aldığı patent sayısı Türkiye'nin 85 yılda aldığı patent sayısının 10 katı. İşte bundan dolayı Güney Kore bilim ve teknolojide bu merhalelere geldi." dedi.

Kararlılık, Bilimsel Üretim ve Patent

İl Millî Eğitim Şube Müdürümüz Abdurrahman Ensari ise konuşmasında geçmişe oranla çok daha iyi durumda olsak da bilim ve teknoloji alanında ülke olarak henüz istediğimiz seviyede olmadığımızı söyledi.  Ensari, "Ancak bu konuda hem devlet büyüklerimizde hem de üniversitelerimizde müthiş bir kararlılık ve istek var. Daha iyi yerlere gelebilmek için bir çaba görüyoruz. Bilim ve Fikir Festivali de bu çabanın bir ürünü. Biz bilgiyi daha çok tüketiyoruz. Bilgiyi keşke kendimiz üretip kullanabilsek. Ama üretemediğimiz bilginin maalesef tüketicisi oluyoruz. Kendi üretmediğimiz bilgiyi ve teknolojiyi başkalarından alıp onun tüketicisi olmak zorunda kalıyoruz." dedi.

Cep telefonları yeni çıktığında ASELSAN'ın çok güzel bir telefon hazırladığını ve ödül aldığını hatırlatan Ensari, "Fakat o dönemde yeterli desteği göremedi ve üretim aşamasına geçmedi. Dolayısıyla patentleme çalışması çok önemli. Bilgiyi üretmek yetmiyor, bilgiyi daha sistematik hale getirmek ve insanlığın kullanımına sunmak gerekiyor. Bu da ancak patentleme ile mümkün. Gençlerin inanıp çalıştıkları takdirde her şeyi başarabileceklerine inanıyoruz. Ülkelerine güvenmelerini istiyoruz. Son TEKNOFEST'te de gençlerimizin neler başarabildiğini gördük." diye konuştu.

Sosyal Bilimler, Sağlık Bilimleri, Fen ve Teknoloji Bilimleri Ödülleri

Tören, değerlendirme kuruluna teşekkür belgelerinin sunulmasıyla devam etti. Törende Sosyal bilimler, sağlık bilimleri, fen ve teknoloji bilimleri olmak üzere üç kategoride dereceye giren projelere ödülleri takdim edildi. Her üç kategoride birinci olan projelere ödülleri Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Nevzat Tarhan ve İl Millî Eğitim Şube Müdürümüz Abdurrahman Ensari tarafından takdim edildi. Birinci olan projelere 6 bin TL ödül verilirken; bu ödülün yarısı kadar ödül de danışman öğretmene verildi.

Sosyal bilimler kategorisinde Kasımpaşa Anadolu Lisesinden "İstanbul Edebiyat Durakları" projesi birinci oldu. Danışman öğretmen Orhan Aytuğ Tolu ve öğrencisi Sebahattin Samed Alkaşi'ye ödülleri Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve Abdurrahman Ensari tarafından takdim edildi.

Sağlık bilimleri alanında İSTEK Özel Belde Anadolu Lisesinden "Ağızda Gelişen Candida Albicans'a Karşı, Antiseptik Gargara Olarak Bitki Hidrosollerinin Antimikrobiyal Aktivitelerinin Kıyaslanması" projesi oldu. Danışman Öğretmen Bahar Mercan ile öğrencileri Yağız Efe Erkut ve Furkan Akar'a ödüllerini Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve Abdurrahman Ensari verdi.

Fen ve teknoloji alanında birinci İstanbul Atatürk Fen Lisesinden "Mobil Uygulamalar ve Makine Öğrenmesi Temelli Duygu Analizi ile Ortaokullarda Rehberlik Servisine Yardımcı Sistem" projesi oldu.  Danışman öğretmen Mehmet Durmuş ile öğrencileri Ayşenaz Anbarpınar ve Fatma Aybike Yavuzalp'e ödüllerini Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve Abdurrahman Ensari verdi.

Törende her üç kategoride ikinci olan projelere ödülleri, Üsküdar Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Zelka tarafından takdim edildi. İkinci olan projelere 4 bin TL ödül verilirken; bu ödülün yarısı kadar ödül de yine danışman öğretmene verildi.

Sosyal bilimler alanında ikinci Özel Küçükçekmece Halkalı Okyanus Anadolu Lisesinden "Geri Dönüşüm Edebiyatı" Projesi oldu. Danışman Öğretmen Nazlı Tanhan ve öğrencisi Azra Akasya Aşan ödüllerini Prof. Dr. Mehmet Zelka'dan aldı.

Sağlık Bilimleri proje ikincisi ise Vefa Lisesinden "Çarkıfelek (Passiflora Incarnata), Pelin Otu (Artemisia Absinthium), Taflan (Prunus Laurocerasus) ve Çuha (Primula Vulgaris) Bitkilerinin Toprak Solucanlarında Oluşturulan Nörotoksisite Modeli Üzerindeki Etkilerinin Araştırılması" Projesi oldu.  Danışman Öğretmen Özlem Türk Demirci yerine ödülü Oğuz Kaygalak ve öğrencileri İpek Kayrancıoğlu ve Betül Sancaklı aldı.

Fen ve teknoloji alanında İstanbul Atatürk Fen Lisesinden "Nesnelerin İnternetiyle Hasarlı Binaların Tespiti" Projesi ikinci oldu. Danışman Öğretmen Mehmet Durmuş ve öğrencileri Muhammed Emir Hocalar ve Aslınur Keskin ödüllerini Prof. Dr. Mehmet Zelka'dan aldılar.

Törende üç kategoride üçüncü olan projelere ödülleri, Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Koçak tarafından takdim edildi. Üçüncü olan projelere 2 bin TL ödül verilirken; bu ödülün yarısı kadar ödül de danışman öğretmene verildi.

Sosyal bilimler kategorisi üçüncülük ödülünü Kasımpaşa Anadolu Lisesinden "Antroposen Çağı'nda İklim Değişikliğine İlişkin Bir Araştırma" isimli projesi aldı. Danışman öğretmen Orhan Aytuğ Tolu ve öğrencisi Muhammet Emir Pekdemir ödüllerini Prof. Dr. Hikmet Koçak'tan aldı.

Sağlık Bilimleri alanında üçüncülük ödülünü,  İstanbul Teknik Üniversitesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden "Cepte Sağlık" projesi aldı. Danışman öğretmenleri Münevver Sağır öncülüğünde öğrencileri Ömer Kara, Ayşe Duru Çelik, Nisa Nur Tak ve Kayra Koray Yılmaz'a ödülleri Prof. Dr. Hikmet Koçak tarafından verildi.

Fen ve teknoloji alanında üçüncülük ödülü ise Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesinden, "Programlama ve Uzay Teknolojileri Temalı Stem Eğitim Setinin Üretilmesi" isimli projesi aldı. Danışman öğretmen Ersin Ertürk yerine Mehmet Sertaç Çeküç ve öğrencisi Kübra Tiryaki'ye ödülünü Prof. Dr. Hikmet Koçak tarafından verildi.

Sosyal bilimler, sağlık bilimleri, fen ve teknoloji bilimleri olmak üzere her bir kategoriden 11 proje olmak üzere toplam 33 projeye de "Başarılı Proje Ödülü" olarak 500 TL mansiyon ödülü takdim edildi.

Her kategoride dereceye giren ilk 3 projeye Üsküdar Üniversitesi tarafından "Patentleme Desteği" verilecek ve Üsküdar Üniversitesi ücretli, %25 ve %50 indirimli programlarını ilk beş tercihine yazıp bu tercihlerinden birine yerleşenlerin bursları %75'e tamamlanacak.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından proje değerlendirmede görevlendirilen eğitimciler ile jüride yer alan Üsküdar Üniversitesi akademisyenlerine de teşekkür belgesi verildi. Bando gösteresi ile eğlenceli anların da yaşandığı program hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.


19-10-202119-10-202119-10-202119-10-202119-10-202119-10-202119-10-202119-10-202119-10-202119-10-202119-10-202119-10-2021

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.