İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

2000 KÖY YAŞAM MERKEZİ, VATANDAŞLARIN HİZMETİNDE

2000 Köy Yaşam Merkezinin Açılış Töreni, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Fuat Oktay, Millî Eğitim Bakanımız Sayın Mahmut Özer, İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu ile Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Vahit Kirişci'nin katılımıyla Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.
2000 KÖY YAŞAM MERKEZİ, VATANDAŞLARIN HİZMETİNDE

Aktif olarak kullanılmayan köy okullarının tekrar açılarak ilkokul, anaokulu, halk eğitimi merkezi gibi hem çocukların hem ebeveynlerin bir arada eğitim alacağı mekânlar olarak tasarlanan köy yaşam merkezlerinin sayısı 2000'e ulaştı.

 

Tamamlanan 2000 köy yaşam merkezinin açılış töreni, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezinde yapıldı.

 

Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanı sıra 81 ilin millî eğitim müdürleri ve Türkiye'nin dört bir yanından gelen muhtarlar katıldı. 

 

Ankara Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin mini bir müzik dinletisi sunduğu programda konuşan Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde son yirmi yılda eğitimde çok boyutlu devrimlerin yaşandığına işaret etti. Ülkelerin en kalıcı sermayesinin beşeri sermayesi, bu sermayenin niteliğini artırmada en önemli enstrümanın da eğitim olduğunu vurgulayan Bakan Özer, "Onun için ülkeler kendi rekabet güçlerini arttırmak amacıyla eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranlarını yüzde 100'e ulaştırmak için büyük çaba sarf etmektedir ama 2000'li yıllara geldiğimiz zaman manzara çok kötüdür. 2000'li yıllarda 5 yaştaki okullaşma oranı sadece yüzde 11'di, ortaöğretimdeki okullaşma oranı yüzde 44, yükseköğretimdeki net okullaşma oranı ise sadece yüz 14'tü." dedi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde tüm illerde, ilçelerde eğitim seferberliği yapıldığını belirten Özer, şunları kaydetti: 

 

"Beş yaştaki yüzde 11 olan okullaşma oranı bugün yüzde 97'ye ulaşmıştır. İlkokuldaki okullaşma oranı yüzde 99,63'e yani yaklaşık yüzde 100'e, ortaokuldaki okullaşma oranı yüzde 99,44'e, ortaöğretimdeki okullaşma oranı ise 4+4+4'ün de getirmiş olduğu katkıyla yüzde 44'ten yüzde 95'e yükselmiştir. Yükseköğretimdeki net okullaşma oranı ise yüzde 14'lerden yüzde 48'lere çıkmıştır. İlk kez cumhuriyet tarihinde eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranları yüzde 95'in üzerine çıkmıştır. Peki, neden 70 yıl beklenmiştir, bu yüzde 95'e çıkmak için? O kültürel iktidarın paylaşımına izin vermeyen vesayetçi odaklar, bu ülkenin evlatlarının eğitimle buluşmasına hiçbir zaman fırsat vermedikleri gibi başörtüsü yasakları, katsayı uygulamaları gibi antidemokratik uygulamalarla erişimin önüne sürekli bariyerler çekmiştir. İşte bunlar da son yirmi yıl içinde artık eğitim sistemimiz çok daha demokratik, çok daha katılımcı, vatandaşlar arasında hiçbir ayrım yapmayan bir eğitim sistemi hâline gelmiştir."

 

Türkiye Yüzyılı şarkısında ifade edildiği gibi son yirmi yılda  mazlumların şarkı söylediğini kaydeden Özer,  "İnşallah, yeni Türkiye Yüzyılı'nda da bu mazlumlar sadece Türkiye'de değil, dünyanın her tarafında şarkılarını söylemeye devam edecektir." ifadelerini kullandı. 

 

Bugün açılışı yapılan köy yaşam merkezleriyle yeni bir açılımı daha gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyduklarını dile getiren Özer, şunları söyledi: 

 

"Köylerde atıl duran köy okullarını çok kısa sürede revizyondan geçirdik ve köydeki çocuklarımızın anaokulu ve ilkokul ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli mevzuat dönüşümlerini de gerçekleştirerek bir köy çocuğu için bir okul açabilme kapasitesine geldik ve geçenlerde Van'da bir çocuk için bir ilkokul açtık. Sadece bununla kalmadık. Köydeki yetişkinlerimiz için de halk eğitimi merkezleriyle kıymetli Bakanımızın da işaret ettiği gibi tarımla, hayvancılıkla ilgili sürekli bilgilerini güncelleyecek yeni gelişmeleri takip edecek ve Türkiye'nin tarım alanında güçlü bir ülke olması yolunda köylerden kalkınmayı başlatacak bir projeyi uygulamaya geçirmiş bulunuyoruz. İnşallah, artık köylerden şehirlere çocuklarımızı taşımayacağız. Çocuklarımız da yetişkinler de köylerde olacak, öğretmenlerimizi ve usta öğreticilerimizi köylere taşıyacağız. Köylümüzün hizmetinde olup istediği her türlü kursu, inşallah, orada düzenleyeceğiz."

 

2022 yılının sonuna kadar atıl duran 6 bin 970 okulun tamamının açılacağını belirten Özer,  açılışı yapılan köy yaşam merkezlerinin hayırlı uğurlu olmasını diledi.

 

"Gelecek nesile güçlü ve büyük bir Türkiye'yi bırakacağız"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da yaptığı konuşmada dün Şırnak'ta ve Siirt'te bulunduklarını, Gabar Dağı'nda şu anda kapalı bulunan 47 köyün 40'ının yakın zamanda açılacak duruma gelip köylülerin tekrar köylerine dönme fırsatı elde edeceklerini söyledi. Soylu, "Bir taraftan bunlar yapılırken bir taraftan da kıymetli Millî Eğitim Bakanımızın ortaya koyduğu ve talimatlarınızla bu güzel proje, sadece öğrencilerimizi değil; köylerdeki, kırsaldaki hayatı tekrar kucaklayacak annelerden kadınlara, gençlerden çocuklara kadar herkesi o hayatın içinde mutlu bir noktaya taşıyacaktır. Allah sizden razı olsun. Devrimlerinizle gelecek nesile güçlü ve büyük bir Türkiye'yi bırakacağız. İnşallah, Türkiye Yüzyılı sadece bizim değil, dünyanın ümidi olacak." diye konuştu.

 

"Bu istikamet, nihayetinde köye dönüşün özendirilmesi yönündedir"

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ise törendeki konuşmasında köy yaşam merkezlerinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilan ettiği Türkiye Yüzyılı vizyonu olduğunu dile getirdi. Kirişci, bu istikametin şehirde olanın köyde de olması anlamına geldiğini belirterek "Eğitim, sağlık, enerji gibi altyapıların güçlendirilmesi ve nihayetinde köye dönüşün özendirilmesi yönündedir." dedi. Tarımsal üretim, gıda güvenliği ve istihdamın önemine değinen Kirişci şöyle konuştu:

 

"Bu çerçevede Millî Eğitim Bakanlığımız ile 1 Kasım'da Köy Yaşam Merkezleri Projesi iş birliği protokolü imzalanmış ve hayata geçirilmiştir. Protokol çerçevesinde, kullanılmayan köy okulu binaları ihtiyaçlar doğrultusunda anaokulu, ilkokul ve halk eğitimi merkezine dönüştürülecek. Bu projemizle açılan köy yaşam merkezlerinde gerçekleştirilecek eğitim faaliyetlerinin çeşitliliğini arttırmayı ve bu merkezleri bir cazibe merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz. Buralarda genel mesleki ve teknik, kırsala yönelik kurslar düzenlenecek. Tarım, bahçecilik, ormancılık, tarım teknolojileri ve gıda alanlarında ihtiyaç duyulan kurs programları geliştirilecek. Kursların yanında köy, mahalle okulu uygulama bahçesi ve arazilerinde Bakanlığımızın desteğiyle üretim yapılacak ve bu üretimden elde edilen gelirler, yine bu merkezlerin ihtiyaçları için il ilçe millî eğitim müdürlüklerince kullanılacaktır. Ayrıca, bu merkezler tarafından ortaya konulan başarılı örnekler çevre köy, mahalleler ve il ilçe merkezlerindeki okulların düzenleyeceği gezilerle tanıtılacak. Bu konuda da bakanlıkların taşra teşkilatları iş birliği içinde olacaklardır. Hazırlayacağımız ortak takvim ve programlar çerçevesinde çiftçi eğitim faaliyetleri için kullanılmasını da sağlayacağız. Akıllı tarım, dijital tarım, dikey tarım ve topraksız tarım gibi konularda öğretmen ve öğrencilerimize yönelik eğitim faaliyetleri düzenlenecektir."

 

Konuşmaların ardından Aydın Yenipazar Ali Kuşçu Matematik Evi ve Köy Yaşam Merkezi, Sakarya Serdivan Uzunköy Köy Yaşam Merkezi, Bingöl Merkez Kuruca Köy Yaşam Merkezi, Trabzon Akçaabat Toprak Ana Köy Yaşam Merkezine canlı bağlantılar gerçekleştirildi. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Kadir Dinç'in ettiği dua sonrasında köylerin kalbi olacak 2000 köy yaşam merkezinin açılış kurdelesi kesildi.

 

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.